JAMES BOND 007

James Bond este un „must see” în Thailanda. De ce? Oare pentru că a devenit o insulă „vedetă” prin intermediul renumitului film James Bond (”The man with the golden gun”) sau pentru că experiența de a o vizita este una de vis? Răspunsul meu preferat: AMBELE.

Faptul că a fost aleasă ca locație în filmul in discuție nu este întâmplător. Insula este o curiozitate a naturii,  oferă un peisaj ireal și o oportunitate perfectă pentru o fotografie la fel de ireală. De altfel, turiștii ce o vizitează sunt înrudiți cu turiștii din fața turnului din Pisa, toți în fel de fel de poziții în încercarea de a captura o iluzie optică.

Pe langă numele de scenă, faimoasa stâncă mai are un nume: cel original Ko Tapu (ko-insulă si tapu-cui, tepuș). Înainte de a deveni populară, insula era frecventată doar de indigeni. Acum, însă nici bărcile nu mai au voie să se apropie de ea pentru a evita erodarea de la bază care ar putea duce la prăbușirea ei. Ar fi păcat, nu-i așa?

Dar sa revenim la întrebarea inițială. Am rezervat turul  la recepția hotelului la care am stat, aflat pe insula Koh Yao Yai, în sudul Thailandei. Fără vreo inștiințare în prealabil, turul a fost anulat și nu doar al nostru ci toate de pe insulă. Din ce cauză? Mare agitată.

Pregătită să vizitez James Bond, nu am luat „Nu” ca răspuns. Așa că am luat toate bărcile, la rând, la întrebat dacă nu cumva merge vreo una la James Bond. Răspunsul lor și mai categoric a fost tot „Nu”.

Când eram pe cale să-mi pierd speranța, doi turiști (o canadiancă și un indian) ghicind dorința mea, s-au apropiat și au zis că au găsit ei o barcă care merge spre James Bond. Era singura barcă pe care am evitat-o din zecile de bărci de viteză ancorate. O barcă de lemn, „long-tail” , un simbol al Thailandei.

Fiind un pic sceptică la început, am decis sa ne aventurăm. Am aflat mai târziu că o astfel de barcă se descurcă surprinzător de bine pe o mare agitată. Cât de bine? Păi bine ca o pană in zbor, un lucru nu prea plăcut pentru cei cu rău de mare. Ups! Adică pentru mine.

Marea a fost chiar blândă cu noi, pentru zece minute pâna am părăsit țărmul. Restul până la două ore, mi-am folosit mintea pentru a-mi ajuta urechea internă să gestioneze situația. Da! Marea chiar era agitată.

De la dușul rece de pe punte, când parcă nu mai nimeream ușa ca să intru la dos, la apa care intra pe toate părțile în interiorul cabinei, m-am hotarât să mă indrept mai bine spre vestele de salvare. În momente ca acestea, te gândești la supraviețuire, iar concluzia la care am ajuns a fost că nu e prea inteligent să stai într-un spațiu închis într-o barcă care părea cât pe ce să se scufunde.

Așa că m-am pregătit de încă un duș rece (sau mai multe) și am ieșit pe punte, unde am dezvoltat și o tehnică de a amortiza șocul produs de izbiturile valurilor. Am găsit o frânghie legată de vârful bărcii care m-a ajutat să îmi mențin stabilitatea stând in picioare, pentru că stând jos am încasat niște șocuri de mi-a zdruncinat mintea. Cu ideile puse în practică, am putut să mă bucur de peisajele spectaculoase din jurul meu.

 

 

Pe traseu, ne-am oprit la peșterile din insula Panak , unde ne-am bucurat de o plimbare liniștită cu caiacul. 

Tips & Tricks

  1. Rezervați tururi către insule, dintr-un oraș mare (Krabi sau Phuket). Același tur costa : la resortul unde am stat 100€,  iar la orice colț in Krabi, era in jur de 30€ (negociabil).
  2. Pentru cei cu rău de mișcare optați pentru speed-boat.
  3. Dacă doriți să intrați în atmosfera locului, mergeti cu o barca de tip long-tail.
  4. Înainte de a rezerva vreun tur, verificați vremea.

 

Stay tuned! Urmează multe alte aventuri!

One thought on “JAMES BOND 007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *