Este Dubai un oraș romantic?

Deșert, cămile, insule artificiale în formă de palmieri, cea mai înaltă clădire din lume, pârtie de ski într-un mall, ceasuri rolex în aeroport? Da! Cu siguranță e vorba despre Dubai. Un oraș care a cunoscut o dezvoltare frenetică de 50 de ani încoace, din momentul in care au descoperit că stau pe un izvor de petrol.

Am zburat cu compania aeriană Emirates, una dintre preferatele mele, după Singapore Airlines. De la aeroport, am luat un taxi condus de o emiriană foarte stilată. Da! Femeile au voie să conducă în Dubai. Spre deosebire de alte orașe din Emiratele Arabe Unite, Dubai se zice că este cel mai modern și mai cosmopolit dintre toate.

Cu toate acestea, tot vei rămane uimit de regulile și îndoctrinările lor.

Femeile musulmane poartă vestita robă lungă și neagră, numită abaya și eșarfa de pe cap, numită hijab sau ceva mai conservator- niqab, care acoperă tot, mai puțin ochii.

Am fost uimită de discordanța dintre modestia vestimentației și  make-up-urile profesionale, accesorile de lux, și tocurile sexy și elegante care se întrezăreau când pășeau. Dar e de înțeles din moment ce doar in felul acesta își pot exprima libertatea de alegere în privința aparenței lor.

Ironia este că au cel mai mare mall ca suprafață din lume, unde high fashion brands precum Gucci, Armani, Versace, Dior, Chanel și multe alte sunt la mare căutare. Nu prea înțelegeam de ce erau magazinele de haine, pline de femei îmbrăcate toate în negru, doar cu ochii la vedere? What`s the point? Câte haine poți să schimbi când stai acasă? Cine ințelege, please help me!

Spre deosebire de femei, bărbații poartă o eșarfă albă sau colorată și o robă albă, lungă, perfectă pentru a-i feri de căldura soarelui. (not cool, boys! Try to wear black at 50 °C.)

Într-un loc în care aparența este așa importantă, să nu crezi că turiștii nu trebuie să respecte și ei reguli. Vestimentația trebuie să fie decentă, în mod special în locurile publice, în mall-uri sau cladiri administrative. Nu doar pentru că e o insultă adusă culturii lor, ci și pentru că poți fi amendat sau chiar arestat.

Să nu te gândești că Dubai e un oraș romantic. Orice gest de afecțiune în public, ținut de mână, îmbrățișări sau chiar un sărut, îți poate aduce probleme serioase.

Să trecem și la partea frumoasă a Dubaiului.

Am rezervat un tur cu elicopterul pentru a vedea orașul în toată frumusețea lui. Cea mai impresionantă imagine , Burj Khalifa, cel mai înalt zgârie-nori din lume (830 m), care domină totul prin măreția lui și face ca totul să pară infim.

Dintr-o perspectivă aeriană, poți admira cel mai bine insulele artificiale sub formă de palmieri –„Palm Jumeirah” și în formă de harta lumii-„World Islands”(how cool is that?).

Și nu în ultimul rând hotelul de 7 stele Burj Al Arab, iconul Dubaiului. Acesta are fundația tot pe o insulă artificială , exact după amprenta la sol a hotelului și se sprijină pe 250 de stâlpi, ținuți la un loc de nisip compactat.

La fel de spectaculos este și interiorul, care este o mărturie a opulenței emirienilor. Coloane suflate cu aur, cristale Swarovski pe tavan, marmura personalizată din Italia, covoare fine din Africa de Sud și India și multe altele.

Pentru o experiență inedită, la etajul 1 al hotelului  se află un restaurant cu specific seafood, organizat în jurul unui acvariu, din podea până în tavan. Un loc fantastic  cu cele mai fine mâncăruri pregătite de bucătarul chef Nathan Outlaw, premiant cu stele Michellin. Dress code- smart elegant, obligatoriu trebuie comandate doua feluri de mâncare, o băutură și să dureze maxim 2.5 ore.

Ospitalitatea chelnerilor a fost la cel mai înalt nivel. Se ofereau să facă poze și era de ajuns un schimb de priviri pentru o servire promptă. Lucru de așteptat pentru o notă cu 3 zerouri in euro.

 

Experiența mea preferată în Dubai și care ți-o recomand ca un „must-do” a fost turul safari în deșert. O plimbare plină de adrenalină cu un Range Rover printre dunele de nisip, timp în care am observat viața sălbatică a deșertului. Am văzut antilope oryx, gazele și desigur cămilele în mediul lor natural, așteptându-ne pentru o călatorie în timp, în care mi-am facut o idee despre cum călătoreau beduinii prin deșert acum 50 de ani.

Tot în cadrul turului, am interacționat cu cea mai iubită pasăre de emirieni: șoimul. La fel de iubite, sau poate mai mult sunt cămilele. Aceștia organizează concursuri de frumusețe cu ele si curse de întrecere. Cele  mai frumoase cămile ajung și la 3 milioane de $. Pe langă asta, emirieniii au primul spital de cămile din lume.

 

După plimbarea magică  cu cămilele în timpul apusului, am ajuns la o oază de beduini, unde am servit cina, cu 6 feluri tradiționale și am luat parte la un belly dance, la lumina torțelor.

Momentul meu preferat a fost, clipa de prezență în care m-am distanțat de agitație și am privit cerul înstelat, în liniștea deșertului. Mi-am imaginat ce sentiment ar fi putut avea cineva acum 50 de ani, știindu-se în pustiu, în lipsa conexiunii cu civilizația. Clipe memorabile!

Tips &Tricks

  1. Moneda emirienilor este dirhamul /AED.
  2. Limba cea mai vorbită este engleza. So don t worry. Asta pentru că doar 17% din populația Dubaiului este reprezentat de emirieni.
  3. Cel mai bine de vizitat Dubaiul este în perioada octombrie-martie. Nu în luna august(like I did), care este cea mai călduroasă, temperaturi de peste 45 de grade.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *